Είστε εδώ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Στη συναισθηματική υπερφαγία το φαγητό λειτούργει, συχνά, ως ρυθμιστής των «δύσκολων»  συναισθημάτων. Για κάποιους ανθρώπους, η κατανάλωση τροφής τις στιγμές που βρίσκονται σε συναισθηματική ένταση, λειτουργεί ως ένας τρόπος εξισορρόπησης και καταστολής των αρνητικών συναισθημάτων, είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα.

Το χρόνιο άγχος μπορεί, μακροπρόθεσμα να μας επηρεάσει ψυχολογικά και σωματικά και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Η αντιμετώπιση του είναι απαραίτητη, και οι τρόποι διαχείρισης εξαρτώνται από την ένταση και τη μορφή με την οποία εκδηλώνεται στη ζωή μας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η φαινομενικά «αθώα» συνήθεια να καταναλώνετε ώρες  μπροστά στη τηλεόραση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής ως προς τη διαμόρφωση των διατροφικών σας συνηθειών?

Προκείμενου να αξιολογήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας ως προς την εικόνα του σώματος σας, αναρωτηθείτε :

  • Υπάρχουν σημεία του σώματος σας που πραγματικά απεχθάνεστε?
  • Σας απασχολούν περισσότερο τα σημεία στο σώμα σας που δεν σας αρέσουν από αυτά που αισθάνεστε ότι είναι ωραία?

Με τον όρο εικόνα σώματος αναφερόμαστε στην εσωτερική αναπαράσταση που έχει ο καθένας από εμάς για την εξωτερική του εμφάνιση και συμπεριλαμβάνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας σε σχέση με το σώμα μας και τα χαρακτηριστικά μας.

Ο όρος υπερφαγία αναφέρεται στην υπερβολική πρόσληψη τροφής και αποτελεί, συνήθως, σύμπτωμα μιας βαθύτερης συναισθηματικής αναστάτωσης. Έρευνες δείχνουν, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, νιώθουν συχνά σύγχυση ως προς το κυρίαρχο συναίσθημα που βιώνουν μη αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που πραγματικά αισθάνονται εκείνη τη στιγμή και πόσο τους επηρεάζει. Για να μπορέσει να διαφύγει κανείς από τη συναισθηματική υπερφαγία και να διατηρήσει το επιθυμητό βάρος, πρέπει να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό.